泰式香茅青檸煮蜆

139 留言 0
1 人跟著做 Thumb 2a6119abf366b3c8

認識我的朋友都知道,我非常喜歡吃低卡美味的清酒煮蜆,有時加一把粉絲或芋絲便又是一餐。不過,炎炎夏日有時又會好想吃泰菜,怕炒粉麵飯太滯胃的話,不妨動手做這道「泰式香茅青檸煮蜆」。做法非常簡單,一炒一焗轉眼便可上桌!而檸檬葉、羅勒和青檸等的天然香氣,好味到會令人想即刻飛轉BKK!

https://www.facebook.com/Kaysprivatekitchen

食材 (2 人份 10 分鐘

半斤
香茅 2支
蒜頭 適量
乾蔥 適量
蔥段 適量
檸檬葉 1把
九層塔或羅勒 1把
青椒、紅椒、指天椒 各1條
青檸汁 2-3茶匙
魚露 適量
清雞湯 100毫升
2茶匙
  • 1 用鋼盤盛鹽水待蜆吐沙。(放1-2小時即可)
  • 2 所有材料洗淨切好備用。 檸檬葉、九層塔或羅勒要切絲令其容易出味。 香茅則要先用刀背拍幾下才切,否則不能帶出其香味。
  • 3 熱油鑊,以大火爆香除蜆和清雞湯外的所有材料。
  • 4 1分鐘後加入蜆和清雞湯炒1分鐘。 上蓋焗至蜆開口即成。 上碟前可加入份量外的青檸汁。
贊助

小撇步

歡迎來到Kay's《愈食愈瘦Facebook專頁》。我靠健康飲食減咗40磅。更喺《壹週刊》《飲食男女》同MetroPop分享過唔同嘅健康飲食貼士。想成功減磅就click入嚟睇睇吖。
https://www.facebook.com/Kaysprivatekitchen

2015/06/01 發表 3,542 瀏覽

更多食譜相關分類

有 1 人跟著做

討論共 0 則

登入會員,討論人氣食譜秘訣