港式超惹味薑蔥炒大蝦

228 留言 0
1 人跟著做 Picture?width=150&height=150

港式薑蔥炒蟹好吃但步驟繁複,且還要先「泡油」才夠香口,實在有違我健康飲食的原則。以下的這個做法,用了老薑、蔥、蒜和米酒等等的天然調味料帶出海蝦的鮮味,吃起來一樣好味到要吮勻每一隻手指!

https://www.facebook.com/Kaysprivatekitchen

食材 (2 人份 15 分鐘

海蝦 半斤
老薑薄片 10-15片
蔥段 半碗
蒜茸 1湯匙
米酒 2湯匙
蠔油 1湯匙
豉油 1-2茶匙
清雞湯 50毫升
1湯匙
紅青椒 少許(可略)
麻油 少許
蔥花 少許
  • 1 海蝦洗淨去腸備肉。
  • 2 熱油鑊,以大火爆香薑片、蒜茸和蔥段。 下蝦炒約1-2分鐘至變色。
  • 3 加入米酒、蠔油,豉油及清雞湯。 湯汁滾起後即轉小火。
  • 4 加蓋焗3-4分鐘至蝦全熟即可。 上碟前可加入少許麻油及蔥花。
贊助

小撇步

歡迎來到Kay's《愈食愈瘦Facebook專頁》。我靠健康飲食減咗40磅。更喺《壹週刊》《飲食男女》同MetroPop分享過唔同嘅健康飲食貼士。想成功減磅就click入嚟睇睇吖。

https://www.facebook.com/Kaysprivatekitchen

2015/06/01 發表 2,863 瀏覽

更多食譜相關分類

有 1 人跟著做

討論共 0 則

登入會員,討論人氣食譜秘訣