紫羽小廚012--- 正宗香煎鴨蛋蠔仔餅

2015/03/03 發表 列印 Linebutton 84x20 zh hant
3,037 102 0 1

蠔仔餅,當然蠔仔要夠多夠大粒飽滿,餅底鬆軟脆口,如果再加上鴨蛋帶來的另一份濃郁香氣,你仲等? 整返件啦!
https://www.facebook.com/amazingcook

食材 30 分鐘

蠔仔 半斤
薯粉 4-8湯匙
鴨蛋 2隻
雞蛋 1隻
蔥花,元茜 適量
魚露,鹽,胡椒粉、糖 適量
  • 1 1.蠔仔先用豆粉及鹽輕伴勻,靜待1分鐘後沖洗乾淨,重覆以上步驟兩次,洗淨後"飛水"待用。
  • 2 2.薯粉加入鴨蛋和雞蛋拌勻,慢慢加入水攪伴至濃度適中,加入魚露、鹽、胡椒粉、蠔仔、蔥花及元茜拌勻。
  • 3 3.燒熱平底鑊,加入油的份量為半煎炸,中火倒入2.的麵漿成小圓形,煎至兩面金黃色,上碟加上新鮮元茜配小魚露即可!
贊助

小撇步

蠔仔餅要整得好食其實真係唔難,差就差在個人口味上的分別了,鐘意脆身爽口D就唔使比咁多蕃粉,鐘意實在D既就多小小粉。基本上,我個人既做法係開好基本麵漿之後會拿一小點下鑊,試試味道和香脆道是否適中。一般麵漿感覺上跟pancake的麵漿差不多就可以了,但別忘記當你把蠔仔加進去時也會有一定份量的水! 另外,要把蠔仔餅煎得鬆脆香口就只有一個秘訣,油!!! 簡單黎講就係太少油係唔可能煎得香口。

更多食譜相關分類

共 1 人跟著做

討論共 0 則

登入會員,討論人氣食譜秘訣