芝士蒜蓉焗龍蝦(氣炸鍋測試)

2014/06/01 發表 列印 Linebutton 84x20 zh hant
4,722 93 0 1

經過街市見到新鮮生猛靚龍蝦,忍不住買了一隻回家用芝士蒜蓉開邊焗(半隻)+ AirFry了另外半隻!究竟用相同的調味料,哪個方法會好味點呢?

我的Facebook Page: (懇請大家請多多支持哦!) www.facebook.com/kaysprivatekitchen

食材 (2 人份 20 分鐘

少許
蒜蓉 適量
牛油 30克
香草 少許
芝士 適量
龍蝦 一斤
  • 1 龍蝦洗淨(記得放尿啊~ ^^),加少許鹽、蒜蓉、牛油、香草和自己喜歡的芝士。
  • 2 焗爐預熱至240度 / AirFryer 則至200度。
  • 3 焗爐要焗15分鐘 / AirFryer 則焗10分鐘。
  • 4 出爐後可噴少許橄欖油和加點黑椒伴食。
贊助

小撇步

實驗結果:曾經,我對AirFryer是有過懷疑,因為它的功能似乎和焗爐重疊了~ 但是你看,左邊係10分鐘+焗爐;右邊係10分鐘+AirFryer... 右邊明顯好味、乾身同香口好多好多呀!

更多食譜相關分類

共 1 人跟著做

討論共 0 則

登入會員,討論人氣食譜秘訣