極速煲粥法 (煲紅豆亦可)

1,348 留言 1
一起跟著做! 鼓勵作者

跟大家介紹一個極速煲粥(紅豆)法,保證慳火好味又環保!

我的Facebook Page: (懇請大家請多多支持哦!) www.facebook.com/kaysprivatekitchen

份量2人份 烹調時間5分鐘

食材

適量
適量
保鮮袋/ 盒 一個
  • 1 將米洗淨並放進保鮮袋中。加水,水要完全蓋過米。 將保鮮袋放進冰箱(冰格)過夜便可。
  • 2 第二天可如常煲粥,水滾落冰米,再滾起就可轉小火。但由於米粒內的水分子已經變冰晶,冰晶又會令米粒的澱粉被糊化,因此,煲15分鐘已經OK了!
  • 3 看,米粒已被糊化了!(一遇熱便會極速達到糊化狀態。) 這是水滾後10分鐘的效果,已經看不到完整的米粒了。
  • 4 配料可最後才放。
贊助

小撇步

1. 不要用鹽醃米粒,因為鹽會阻礙米粒糊化。
2. 煲紅豆的時候,亦可以用相同的方法,保證紅豆亦都會極速「起沙」!

我的Facebook Page: (懇請大家請多多支持哦!)
www.facebook.com/kaysprivatekitchen

2014/05/26 發表 2.5 萬 瀏覽

更多食譜相關分類

有 0 人跟著做

討論共 1 則

登入會員,討論人氣食譜秘訣

user_avatar

呢個方法真係好方便,不過有時我趕時間冇雪過夜,雪15-30分鐘先煲,都有呢個效果!!!

3 年前